A sosit momentul in care trebuie sa vorbim si despre sistemul Olympus E-M1X pe care l-am avut in teste o perioada de timp si sa va prezentam unele fotografii din decursul acestor calatorii. Astazi, asa cum am promis, venim cu unele pareri legate de acest sistem foto si uite ca ne-am si pus la „platane” 🙂 din dorinta de a impartasi cu voi unele experiente traite alaturi de acest aparat foto.
Dupa cum stiti, acum ceva timp, am avut onoarea de a primi in teste un aparat foto Olympus OM-D E-M1X impreuna cu urmatoarele obiective :
- Olympus M.ZUIKO DIGITAL 60mm f2.8
- Olympus M.ZUIKO DIGITAL 40-150mm f2.8
- Olympus M.ZUIKO DIGITAL 7-14mm f2.8
In aceeasi formatie am fost si la iesirile:
L-am avut efectiv 7 zile in teste si l-am forjat sa vedem daca chiar se merita sa facem schimbul de la Canon la Olympus in viitorul apropiat.
Prima impresie a fost una foarte buna, ergonomia aparatului este una excelenta. Butoanele sunt acolo unde trebuie sa fie, aparatul sta bine in mana chiar daca este un pic mai mare si mai greu ca un Canon 6D. Dupa prima jumatate de zi am si uitat ca avem un aparat nou cu functii noi asa de bine ne-am impacat cu meniul si cu aparatul in sine.
Un lucru ce am remarcat la acest sistem a fost stabilizarea incredibilă, poti fotografia pur si simplu din mana chiar si la 4 sec. Cu Olympus poti uita trepiedul acasa si totusi sa te intorci cu unele fotografii foarte „sharp” datorita sistemului de stabilizare pe 5 axe.
Tot datorita acestei stabilizari poti fotografia „macro” fara sa ai grija ca ai putea rata subiectul. Am vrut sa folosim functia „focus-staking” din aparat dar am realizat ca putem fotografia in lumina slaba direct din mana si nu am mai vrut sa o mai incercam, incantati fiind de calitatea fotografiilor facute fara aceasta functie.
Bateria sau mai bine zis bateriile (aparatul este dotat cu un grip cu 2 baterii incluse) ne-au tinut aproximativ o zi (inceputa la 5 dimineata si incheiata la 16 seara). Acest aparat are și funcția de încărcare a bateriilor prin USB/ baterie externa (power banking) printr-o mufa tip C. Noi fiind mai mereu pe drumuri am profitat de aceasta optiune la maxim si ne-am incarcat gripul direct de la bricheta de la masina, asa am fost linistiti stiind ca nu ramanem fara curent in baterii in momentele cheie.
Noi am folosit aparatul si in studioul nostru din dorinta de a vedea cum se comporta noul sistem si de a vedea calitatea fotografiilor in lumina contralata. Am fost foarte surprinsi sa vedem ca bliz-urile Yongnuo si declansatoarele dedicate pe sistemul Canon merg la fel de bine si pe Olympus pe modul manual, nu am verificat inca modul TTL (noi nu folosim acest mod).
Acesta este un mare avantaj pentru cei care detin deja bliz-uri si declansatoare de la Yongnuo si sunt deja utilizatori Canon, ei nu ar trebui sa le schimbe daca vor sa treaca pe noul sistem de la Olympus.
Noi nu am intrat in detalii tehnice, se gasesc destule detalii si teste pe internet, scopul acestui post a fost sa impartasim cu voi experienta utilizarii noului sistem Olympus din perspctiva unora care folosesc exclusiv aparatura Canon pentru fotografii de eveniment, produs, natura si corporate. Nu am apucat sa ajungem la un eveniment cu aparatura din dotare, chiar daca ne-am fi dorit, dar speram sa avem alta data ocazia asta.
In concluzie : Noua ne-a placut mult acest sistem, chiar ne-a surprins calitatea aparatului, obiectivelor dar si meniul aparatului care este unul foarte stufos si diversificat. Cel mai mult ne-a surprins calitatea imaginiilor care pot fi captate cu un senzor asa mic (jumatate din cel de la Full Frame). Noi credem ca este un competitor pentru sistemul dslr si merita de luat in calcul daca esti la inceput de drum si nu trebuie sa iti schimbi toata trusa foto pentru al avea.
Dorim sa specificam ca nu am fost platiti de Olympus pentru acest review si tot odata vrem sa multumim lui MGT Educational si lui Bogdan pentru ocazia de a avea in teste acest nou sistem foto de la Olympus.